wtorek, 30 czerwca 2015

Królewskie śniadanie- bułeczka w 5 minut, pasta z bobu i szpinak z pieczarkami!

Bardzo długo nic nie pisałam, przepraszam. Od razu przeproszę jeszcze za co najmniej miesięczną nadchodzącą nieobecność spowodowaną wyjazdami i możemy przejść do przepisu ;)

Pasta z bobu inspirowana przepisem z burczymiwbrzuchu.pl

Nie spodziewałam się po bułeczkach z mikrofali takiej puszystości, naprawdę jestem mile zaskoczona - są szybkie i dobre! Są dobre, ale nic nie przebije pasty z bobu, która dzięki dodatkowi mięty jest po prostu przegenialna! Sami zobaczcie!



Bułeczki
Składniki (na dwie porcje):
  • 2 jajka 
  • 6 łyżek otrębów (owsianych lub pszennych)
  • 2 łyżki jogurtu
  • dowolne przyprawy (tu pasuje gałka muszkatołowa)
Jajka roztrzepać, zmieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do 2 kokilek. Wstawić na 4 minuty na 800W do mikrofali.

Pasta z bobu
  • 4 jajka 
  • 250g suchego bobu
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanej mięty
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Obrać z łupinek. Rozgnieść bób i jajka tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski z bobem i jakami dodać pozostałe składniki, dokładnie rozgnieść tłuczkiem. Ewentualnie doprawić do smaku.

Szpinak z pieczarkami
  • 100 g szpinaku
  • 2 duże pieczarki
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
Szpinak umyć. Pieczarki pokroić w półplasterki. Podsmażyć szpinak i pieczarki na maśle, do odparowania wody, pod koniec dodając gałkę muszkatołową.


Rozkroić bułki, nałożyć pastę z bobu i szpinak z pieczarkami.


Smacznego! :3


niedziela, 14 czerwca 2015

Ziarno prawdy

Długo mnie nie było, ale koniec roku to i w szkole więcej pracy, przepraszam. Teraz wracam, i mam dla Was świetny kryminał Zygmunta Miłoszewskiego. :)
Mówiłam sporo o radzieckich absurdach, prawda? Okazało się, że Polacy nie gęsi, swoje absurdy mają :).

Sandomierz kojarzył mi się z dwiema rzeczami- legendą o Halinie Krępiance i Tatarach, i Ojcem Mateuszem. Teraz pierwszym skojarzeniem będzie prokurator Teodor Szacki. Niby zwyczajny stróż prawa, ale im bliżej go poznajemy, tym bardziej książka wciąga. Posiwiały, zawsze nienagannie elegancki, budzi szacunek i respekt. Oprócz tego, obdarzony jest inteligencją i sporą ilością humoru, najczęściej czarnego. Zgrywa zimnego profesjonalistę, ale w głębi jest zgryźliwym acz sympatycznym człowiekiem. 
Czy poradzi sobie z niecodzienną sprawą wyglądającą na mord antyżydowski (lub prożydowski, zależy od punktu widzenia)? Jak wydobędzie od mieszkańców miasta potrzebne informacje, kiedy nikt nie chce zadawać się z "nowym"? Co zwycięży-lęk mieszkańców przed legendą o krwi, czy posłuszeństwo organom ścigania? Jak długo mogą trwać rodowe wendety? I co zrobić, kiedy podejrzany staje się ofiarą?
Jeżeli chcecie sprawdzić, jak Teodor Szacki rozwiązuje mroczne tajemnice Sandomierza (gdzie, jak sam powiedział, sensacją jest kradzież komórki), koniecznie przeczytajcie tę pełną humoru, tajemnic i życiowych mądrości, książkę.

Enjoy!

środa, 3 czerwca 2015

Ciasteczka sojowe

Nigdy nawet bym nie pomyślała, że soję można wykorzystać na słodko. Zawsze tylko placki, kotlety, pasty, sosy... A tu nagle bum! ciasteczka! Przypominają nieco w smaku ciasteczka maślane, jednak soja dodaje im orzechowego aromatu i sprawia, że są nieco zdrowsze ;).
Najlepiej smakują z szklanką mleka :)
I wiecie co jeszcze? Wszystko wygląda lepiej, jeżeli użyć rękawa cukierniczego ;)

Składniki (na ok. 80 ciasteczek):

  • 250g suchej soi
  • 80g masła
  • 150g cukru brązowego
  • 50g otrąb owsianych
  • 4 żółtka
Soję namoczyć przez noc, następnie dolać wodę i gotować przez około godzinę, do miękkości. Wystudzić. Soję dokładnie zblendować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać ciasteczka w dowolnym kształcie. Piec około 20 min. w temperaturze 180stp., z termoobiegiem. Podawać ze szklanką mleka :)

Smacznego! :3