Pasta z bobu inspirowana przepisem z burczymiwbrzuchu.pl
Nie spodziewałam się po bułeczkach z mikrofali takiej puszystości, naprawdę jestem mile zaskoczona - są szybkie i dobre! Są dobre, ale nic nie przebije pasty z bobu, która dzięki dodatkowi mięty jest po prostu przegenialna! Sami zobaczcie!
Bułeczki
Składniki (na dwie porcje):
- 2 jajka
- 6 łyżek otrębów (owsianych lub pszennych)
- 2 łyżki jogurtu
- dowolne przyprawy (tu pasuje gałka muszkatołowa)
Jajka roztrzepać, zmieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do 2 kokilek. Wstawić na 4 minuty na 800W do mikrofali.
Pasta z bobu
- 4 jajka
- 250g suchego bobu
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- garść posiekanego szczypiorku
- garść posiekanej mięty
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Obrać z łupinek. Rozgnieść bób i jajka tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski z bobem i jakami dodać pozostałe składniki, dokładnie rozgnieść tłuczkiem. Ewentualnie doprawić do smaku.
Szpinak z pieczarkami
- 100 g szpinaku
- 2 duże pieczarki
- łyżeczka masła
- łyżeczka gałki muszkatołowej
Szpinak umyć. Pieczarki pokroić w półplasterki. Podsmażyć szpinak i pieczarki na maśle, do odparowania wody, pod koniec dodając gałkę muszkatołową.
Rozkroić bułki, nałożyć pastę z bobu i szpinak z pieczarkami.
Smacznego! :3