wtorek, 22 września 2015

Lembasy! - Czytaj jedząc, jedz czytając!

Postanowiłam zacząć na blogu nową serię. Będzie to jedzenie, które jest charakterystyczne dla danej książki. Na pierwszy ogień lecą lembasy, czyli chleb podróżny elfów ze Śródziemia (dosłownie znaczy droga-chleb).
Pokochałam lembasy od pierwszego zrobienia! Proste i przyjemne w robieniu, pięknie rosną i rumienią się. No i perfekcyjnie smakują!


Składniki (na około 20 lembasów):
  • szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki razowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru brązowego
  • 3 łyżki miodu
  • jajko
  • łyżka oleju
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta goździków
  • łyżeczka kakao
Wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych dodać mokre i wyrabiać dopóki ciasto nie będzie elastyczne i nie przestanie się kleić. Blat posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 0,5-1cm. Wycinać kwadraty o pożądanej wielkości (bok mniej więcej 7-8cm), ponacinać na ukos. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 min, do zrumienienia.

Smacznego!


niedziela, 6 września 2015

Buraczane penne z kurczakiem

Uwaga, uwaga, wielki powrót powakacyjny nadchodzi. Witam was znowu i przedstawiam obiad, po którym zakochałam się w burakach! Delikatnie słodkie warzywa, kurczak z nutką mięty i lekko orzechowy makaron razowy-wszystko czego potrzebowałam! Dodatkowo, kto by nie zjadł czegoś, co jest tak obłędnie różowe?


Składniki (na 4 porcje):
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • olej
  • 250 g razowego makaronu penne
  • 5 buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 50 g sezamu
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • łyżka octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku
  • suszona mięta
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w mięcie, podsmażyć na patelni. Makaron ugotować al dente. Buraki obgotować (muszą pozostać lekko twarde), obrać ze skórki. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Buraki pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić warzywa, dodać ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę i cynamon. Gotować, mieszając (warzywa mają być półtwarde). Sezam podprażyć na suchej patelni. Do warzyw dodać miód i sok z cytryny, chwilkę pogotować. Dodać kurczaka, wymieszać. Podawać z makaronem penne i prażonym sezamem.

Smacznego! :3