sobota, 22 listopada 2014

Zapiekana kasza jaglana z gruszką, bananem i jabłkiem

Samo zdrowie-idealny pomysł na śniadanie! Jeżeli ugotujecie kaszę wieczorem, to przygotowanie zajmie dosłownie 10 minut- w czasie pieczenia można się przecież zająć czymś innym :)



Składniki (na 1, dość sporą porcję, lub 2 mniejsze):


  • 1 jednostka kaszy jaglanej (przepis tutaj)
  • 1 mały banan
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • Ulubione przyprawy korzenne ( u mnie cynamon, goździki i imbir, razem ok. 2 łyżek)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki musli bez cukru lub 
  • 2 łyżki płatków owsianych z paroma rodzynkami
  • opcjonalnie orzechy włoskie



Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180°C, w trybie "górna grzałka".
Owoce obrać i pokroić w dużą kostkę. W misce wymieszać owoce i przyprawy. 
W formie do zapiekania (najładniej wyglądałoby w kokilce ;)) układać warstwami kaszę i owoce. Ilość warstw zależy od ich grubości i wielkości. Z mąki i masła zagnieść kruszonkę. Rozkruszyć na zapiekankę. Posypać musli i, opcjonalnie, orzechami.
Piec na prawie najwyższym poziomie piekarnika, przez około 10 minut, do zrumienienia kruszonki. U mnie na zdjęciu nie jest zrumieniona, bo zapiekanka nie doczekała do zdjęcia... Za pysznie wyglądała ;)

Smacznego! :3 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz