czwartek, 20 listopada 2014

Kasza jaglana- przepis podstawowy!

O cudownych właściwościach kaszy jaglanej dłuuugo by pisać.
Jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza- nie zakwasza organizmu i pomaga na katar.
Ma stosunkowo dużo białka.
Najwyższa wśród kasz zawartość witamin B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi.
Zawiera dużo krzemu (krzem poprawia wygląd i stan włosów, skóry i paznokci)
Oprócz tego, po prostu jest pyszna :3




Przepis podstawowy- ilość kaszy z tego przepisu będzie na blogu nazywana jedną jednostką kaszy jaglanej. Tyle używam np. do śniadania czy obiadu.
Oczywiście odpowiednio zwiększając ilość składników można kaszy przygotować więcej i trzymać w lodówce do 4-5 dni.

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • woda
(niezwykle wyszukane składniki :) )

Wykonanie:

Kaszę wsypać do rondelka (garnuszka, czy co tam lubicie-na upartego nawet na patelni wyjdzie).
Podprażyć na średniej mocy, do lekkiego zarumienienia [to "lekkie zarumienienie" nie zawsze się udaje- ja mam już artystycznie przypalony garnek (ale kasza wyszła dobra!)]. Zalać wodą, ok. 0,5 cm powyżej poziomu kaszy-najbardziej lubię ten moment, te kłęby pary! 
Gotować do całkowitego wchłonięcia wody, czyli około 10-15 minut.


Smacznego! :3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz