wtorek, 18 listopada 2014

Jesienne muffinki


Wilgotne, śliwkowe, czekoladowe, cynamonowe, piernikowe... Czego można chcieć więcej ;) ? U mnie z błyszczącą polewą czekoladową i cukrem pudrem ale sposób ozdobienia zostawiam wam! 

Przepis jest "uzdrowioną" (i bardziej korzenną) wersją przepisu z "Moich Wypieków" - http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-czekoladowo-korzenne-z-powidlami

Czas więc na przepis!

Składniki:

Ciasto

Suche:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 i 2 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po 1 łyżeczce (płaskiej) imbiru, mielonych goździków, kardamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre:
  • 120 g masła
  • 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • pół szklanki kakao
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki powideł śliwkowych

Polewa
  • 100g czekolady (mleczna i gorzka w dowolnych proporcjach, zależy jak słodko lubicie jeść ;)- ja dałam 70g gorzkiej i 30g mlecznej- jak dla mnie wyszło pysznie)
  • 30g masła

Wykonanie:

W garnuszku roztopić masło. Po rozpuszczeniu zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić do rozpuszczenia, gdy jej kawałki będą już prawie niewidoczne-wymieszać. Dodać kakao, wymieszać. Przestudzić.

Nagrzać piekarnik do temperatury 170° C

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olejek waniliowy, nadal ubijając. Powoli wlewać wystygłą masę czekoladową, nadal miksując. Dodawać śmietanę na zmianę z wymieszanymi suchymi składnikami, mieszając tylko do połączenia składników, aby piana z jajek nie opadła. 

Do papilotek nałożyć połowę ciasta, na środek wyłożyć łyżeczkę powideł. Przykryć ciastem czekoladowym.

Piec ok. 25 min (po 20 min. sprawdzić stan babeczek, długość pieczenia zależy od wielkości papilotek), do "suchego patyczka". Pieczemy bez termoobiegu!

Polewa:

W garnuszku rozpuścić masło i czekoladę. Rozprowadzić po każdej babeczce.

Dekoracje zostawiam waszej inwencji twórczej! 


Smacznego! :3



2 komentarze:

  1. Serio dobre? Chcę coś upiec na Wigilię klasową i nie mogę się zdecydować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaardzo dobre! A na wigilę idealne, bo mocno korzenne :3 z tego przepisu wyszlo mi 15 muffinek z foremek o srednicy 6 cm :)

    OdpowiedzUsuń