Składniki; (na 12 kotletów)
- szklanka (suchej) ciecierzycy
- średnia marchewka
- 1/4 żółtej papryki
- 8 dużych pieczarek
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub jakiejkolwiek innej)
- jajko
- łyżeczka soli ziołowej
- 4 gałązki natki pietruszki
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
Ciecierzycę namoczyć przez całą noc. Następnie gotować ok. 2h (musi być miękka, ale nie rozciapująca się).
Paprykę, marchewkę i pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
W misce wymieszać ciecierzycę, starte warzywa, mąkę, jajko, przyprawy. Zblendować (pojedyncze kawałki ciecierzycy są wskazane-będą fajnie chrupać przy konsumpcji).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kotlety, układać w niewielkich odstępach. Piec przez około 20 min. (funkcja góra-dół, 4. poziom)
Smacznego! :3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz