piątek, 5 grudnia 2014

Roladki z kurczaka z serem mozarella i pieczonymi ziemniakami :)


Uwaga, nadchodzi pierwszy obiad na blogu! 

Roladki z serem, w sosie pomidorowym, posypane bazylią. I jeszcze ziemniaki w ziołach... Czego można chcieć więcej?


Mięso:

Składniki (na około 6 porcji):
  • 6 średnich piersi z kurczaka,
  • ulubione zioła (np. majeranek, rozmaryn, tymianek)
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kulka sera mozarella (125g bez zalewy)

Wykonanie:

Piersi rozbić na kotlety. Zioła wymieszać z solą (opcjonalnie, ja nie dałam), pieprzem i oliwą. Natrzeć mięso, zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc) w lodówce. 
Ser pokroić w plastry, układać na kotletach, zawijać i przekładać do żaroodpornego pojemnika.


Ziemniaki:

Składniki:
  • 1 kg-1,5 kg ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku.
  • 2 łyżki oliwy,
  • zioła (tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek)
  • opcjonalnie sól, ale wg mnie, lepsze bez.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i obgotować przez 5 minut. Przełożyć do miski, dodać oliwę, pokrojony w plasterki czosnek i zioła, zamknąć miskę, wymieszać (najłatwiej-trzepiąc miską).
Odstawić na około 30 min. W tym czasie zrobić sos.


Sos:

Składniki:
  • słoik domowego przecieru pomidorowego (myślę, że puszka pomidorów w kawałkach i 2-3 łyżki wody sprawdzą się równie dobrze),
  • zioła (oregano, bazylia)
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne (lub chili)
  • 2 ząbki czosnku.
Przecier, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz zagotować w rondelku. Voilà!


Mięso zalać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę. 20 minut przed końcem zdjąć pokrywkę z naczynia. Z ziemniaków wyjąć czosnek. ziemniaki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-30 minut (w zależności od rozmiaru ziemniaków). 

Można naczynie z mięsem ustawić np. na drugim poziomie piekarnika, a ziemniaki wrzucić, po 30 minutach pieczenia mięsa, na 4-5 poziom.


Smacznego! :3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz