czwartek, 5 marca 2015

Fritatta z mozarellą, bazylią i pomidorami

Najlepsze śniadanie! Potrawa z typu "porządek w lodówce" ;).
Gdy pierwszy raz zrobiłam fritattę, moja rodzina dość niechętnie się do niej odniosła. Teraz wszyscy ją uwielbiamy-aktualnie moja mama robi ją częściej niż ja ;).


Składniki (na 2 porcje):
  • 1 opk.  mozarelli (125g)
  • 5 jajek 
  • Garść szynki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 pomidor 
  • Garść świeżej bazylii


Wszystkie warzywa posiekać,  czosnek przecisnąć przez prasę.  Podsmażyć czosnek i cebulę.  Jajka rozbełtać z ulubionymi przyprawami (np.  rozmaryn,  tymianek,  majeranek).  Wlać na patelnię.  Posypać szynką i papryką,  ułożyć pokrojoną w plasterki mozarellę i pomidora.  Przykryć i zapiekać ok 10-15min.

Smacznego! :3

PS. Bardzo, bardzo dziękuję za kolejny 1000 wyświetleń. Naprawdę bardzo motywuje do pisania to, że ktoś to czyta :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz