wtorek, 30 czerwca 2015

Królewskie śniadanie- bułeczka w 5 minut, pasta z bobu i szpinak z pieczarkami!

Bardzo długo nic nie pisałam, przepraszam. Od razu przeproszę jeszcze za co najmniej miesięczną nadchodzącą nieobecność spowodowaną wyjazdami i możemy przejść do przepisu ;)

Pasta z bobu inspirowana przepisem z burczymiwbrzuchu.pl

Nie spodziewałam się po bułeczkach z mikrofali takiej puszystości, naprawdę jestem mile zaskoczona - są szybkie i dobre! Są dobre, ale nic nie przebije pasty z bobu, która dzięki dodatkowi mięty jest po prostu przegenialna! Sami zobaczcie!



Bułeczki
Składniki (na dwie porcje):
  • 2 jajka 
  • 6 łyżek otrębów (owsianych lub pszennych)
  • 2 łyżki jogurtu
  • dowolne przyprawy (tu pasuje gałka muszkatołowa)
Jajka roztrzepać, zmieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do 2 kokilek. Wstawić na 4 minuty na 800W do mikrofali.

Pasta z bobu
  • 4 jajka 
  • 250g suchego bobu
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanej mięty
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Obrać z łupinek. Rozgnieść bób i jajka tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski z bobem i jakami dodać pozostałe składniki, dokładnie rozgnieść tłuczkiem. Ewentualnie doprawić do smaku.

Szpinak z pieczarkami
  • 100 g szpinaku
  • 2 duże pieczarki
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
Szpinak umyć. Pieczarki pokroić w półplasterki. Podsmażyć szpinak i pieczarki na maśle, do odparowania wody, pod koniec dodając gałkę muszkatołową.


Rozkroić bułki, nałożyć pastę z bobu i szpinak z pieczarkami.


Smacznego! :3


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz