niedziela, 6 września 2015

Buraczane penne z kurczakiem

Uwaga, uwaga, wielki powrót powakacyjny nadchodzi. Witam was znowu i przedstawiam obiad, po którym zakochałam się w burakach! Delikatnie słodkie warzywa, kurczak z nutką mięty i lekko orzechowy makaron razowy-wszystko czego potrzebowałam! Dodatkowo, kto by nie zjadł czegoś, co jest tak obłędnie różowe?


Składniki (na 4 porcje):
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • olej
  • 250 g razowego makaronu penne
  • 5 buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 50 g sezamu
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • łyżka octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku
  • suszona mięta
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w mięcie, podsmażyć na patelni. Makaron ugotować al dente. Buraki obgotować (muszą pozostać lekko twarde), obrać ze skórki. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Buraki pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić warzywa, dodać ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę i cynamon. Gotować, mieszając (warzywa mają być półtwarde). Sezam podprażyć na suchej patelni. Do warzyw dodać miód i sok z cytryny, chwilkę pogotować. Dodać kurczaka, wymieszać. Podawać z makaronem penne i prażonym sezamem.

Smacznego! :3

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł, uwielbiam dania makaronowe :-)
    Pysznie u Ciebie ...

    Pozdrawiamy :-)

    OdpowiedzUsuń