Składniki (na 4 porcje):
- 2 duże piersi z kurczaka
- olej
- 250 g razowego makaronu penne
- 5 buraków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 50 g sezamu
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- łyżeczka miodu
- łyżka soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- łyżka octu balsamicznego
- 4 ząbki czosnku
- suszona mięta
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w mięcie, podsmażyć na patelni. Makaron ugotować al dente. Buraki obgotować (muszą pozostać lekko twarde), obrać ze skórki. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Buraki pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić warzywa, dodać ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę i cynamon. Gotować, mieszając (warzywa mają być półtwarde). Sezam podprażyć na suchej patelni. Do warzyw dodać miód i sok z cytryny, chwilkę pogotować. Dodać kurczaka, wymieszać. Podawać z makaronem penne i prażonym sezamem.
Smacznego! :3
Świetny pomysł, uwielbiam dania makaronowe :-)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie ...
Pozdrawiamy :-)
Moim zdaniem pomysł super. Z pewnoscią warto wypróbować w swoim domu :)
OdpowiedzUsuń