poniedziałek, 25 maja 2015

Bananowy (nie)budyń jaglany z rabarbarem

W tym sezonie pokochałam rabarbar. Normalnie tylko go lubiłam, ale teraz dziwię się, jak mogłam nie doceniać tego kwaskowatego warzywa. Przecież tak świetnie komponuje się ze słodkimi daniami! A jeżeli tak świetnie komponuje się ze słodkim, to naturalnym krokiem była karmelizacja. Koniecznie w brązowym cukrze. A co do tego? Coś, co ze wszystkim smakuje najlepiej na świecie, czyli kasza jaglana. I tak powstało moje (od dzisiaj) śniadanie nr 1!

+wiecie za co jeszcze kocham maj? Kwiaty, kwiaty, kwiaty wszędzie, aż chce się żyć!


Składniki (na 1 porcję):
  • jedna jednostka kaszy jaglanej
  • 100ml mleka
  • 1 mały banan
  • 3-4 łodygi rabarbaru (z różowym wyjdzie ładniejsze ;) )
  • 2 łyżeczki cukru brązowego

Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem, odstawić na 10 min. Piekarnik nagrzać do 240stp (lub do III poziomu grilla). Wysypać rabarbar na papier do pieczenia, piec na najwyższym poziomie, przez około 10 min. (uważać, żeby się nie przypalił!). Kaszę zmiksować z bananem i mlekiem. Nakładać do szklanek, posypać rabarbarem.
Smacznego! :3 

5 komentarzy:

  1. Kasza jaglana ugotowana? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak
      http://czytaj-i-jedz.blogspot.com/2014/11/kasza-jaglana-przepis-podstawowy.html

      Usuń
  2. Normalnie gdybym po rabarbarze nie wyglądała jak Rosjanin po zrobieniu połówki i 0.7, to by,m sie skusila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdyby z truskawkami? (Truskawki przesmazyc krotko z cukrem)
      Chyba wiem co jutro na sniadanie ;)

      Usuń
  3. Witam serdecznie,

    Zapraszam do uczestnictwa w konkursie kulinarnym!- KUCHNIA W KLIMACIE PRL-u
    Do wygrania wiele atrakcyjnych nagród!

    Więcej na;

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    OdpowiedzUsuń